Bosgroep Vlaams-Brabant vzw
0683.509.015 / RPR Leuven

Post
Provincieplein 1
3010 Leuven

Zetel
Diestsevest 54, bus 101
3000 Leuven

016 26 76 00

e-mail ons

   laatste nieuwsbrief

contacteer ons

Cookieverklaring
Privacyverklaring
Gebruiksvoorwaarden

Situering

De Bosgroep Vlaams-Brabant helpt u in het private beheer van uw bos. Daartoe verenigen we alle eigenaars, beheerders en liefhebbers van het bos in de provincie Vlaams-Brabant. 

De Bosgroep Vlaams-Brabant werd op 23 september 2017 opgericht, als vereniging zonder winstoogmerk, door boseigenaars, en voor hun privaat bosbeheer. Het initiatief hiervoor kwam van de vier oude Vlaams-Brabantse bosgroepen: Noord-Hageland, Dijle-Geteland, Groene Corridor en Zuid-West-Brabant. Zij besloten zo hun activiteiten samen te brengen en te versterken. Intussen zijn hiervan de Bosgroepen Noord-Hageland en Groene Corridor met de Bosgroep Vlaams-Brabant gefusioneerd, en is de Bosgroep Dijle-Geteland ontbonden. 

De leden van de bosgroepen Noord-Hageland, Groene Corridor en Zuid-West-Brabant zijn door de fusie lid geworden van onze bosgroep. De leden van Dijle-Geteland moeten, vermits er geen fusie is, zich zelf als lid aanmelden via deze website.

Het lidmaatschap is kosteloos en heeft geen enkele invloed op het vrije beheer van het eigen bosgebied. 

Overigens kan elke Vlaams-Brabantse bosliefhebber lid worden van onze vereniging, ook zonder bos te bezitten. 

Het werkingsgebied van de Bosgroep omvat alle bossen van de provincie Vlaams-Brabant. De provincie is 210.615 hectare groot, waarvan 9% bebost is, of een kleine 19.000 hectare. Hiervan wordt 5.000 hectare ingenomen door bossen als het ZoniĆ«nwoud, Meerdaalwoud en Heverleebos. Van de resterende oppervlakte wordt 5.000 hectare beheerd door de bijna 2.000 leden van onze vereniging. Naar schatting is nog een gelijkaardige oppervlakte aan bos in privaat beheer. 

Binnen het werkingsgebied schommelt de bosindex overigens sterk van gemeente tot gemeente, als gevolg van de ruimtelijke ordening. Gemeenten als Machelen, Zaventem en Wemmel kennen een bosindex van amper 3%, terwijl gemeenten als Kampenhout en Boortmeerbeek een bosindex hebben van rond de 15%.