Wil je als boseigenaar zelf regelmatig de handen uit de mouwen steken in je bos?Heb je specifieke vragen over bosbeheer en alles wat daarbij komt kijken?
Dan ben je hier aan het goede adres! Elk jaar biedt de Bosgroep Vlaams-Brabant een aantal opleidingen op maat van onze leden.
Bekijk ons aanbod opleidingen & excursies voor de eerste helft van 2025 hieronder en schrijf je alvast in!
Basis Bosbeheer
Zaterdag 17 mei - Liedekerkebos
De eerste stappen in het bosbeheer kunnen soms overweldigend zijn. Welke bomen plant je aan, hoe volg je de aanplant best op? Welke bomen in je bos zijn toekomstbomen en welke zijn habitatbomen? Hoe beheer je je bos op een ecologische manier of hoe realiseer je best de economische functie van je bos? En wat met toegankelijkheid en recreatie? In één dag leer je de basiskennis die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Naast de basisaspecten van het bosecosysteem en de groei van bomen, leer je over de verschillende beheermethodes in het bosbeheer. Deze opleiding bestaat uit een online voorbereiding en een dagexcursie.
Deze excursie focust op invasieve exotische plantensoorten. Dit zijn planten die buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied voorkomen, zich stevig verspreiden en de plaats van inheemse plantensoorten innemen. Deze invasieve exoten zijn minder interessant voor onze inheemse insecten, dieren en schimmels. Wanneer invasieve exotische plantensoorten de plaats innemen van inheemse soorten, verliezen we een groot deel van onze biodiversiteit.Deze excursie richt zich op het beheer van Japanse duizendknoop en de reuzenbereklauw. Op de excursie bezoeken we verschillende locaties in en rond Affligem waar we samen de aanpak en het beheer van deze problematische soorten kunnen bespreken.
Hoe krijg je aanplantingen goed van de grond? Wat zijn factoren die de aanplant kunnen hinderen? Hoe ga je om met concurrentie van bramen, ruigtekruiden en opslag van andere bomen of struiken? Deze opleiding legt de focus op de verzorging van jonge aanplantingen in de vijf jaar na aanplant en opvolging in de daaropvolgende jaren, tot het moment van de eerste dunning. We bezoeken 4 locaties in Dilbeek, Ternat en Roosdaal. We bekijken aanplanten van inheemse loofboomsoorten in verschillende stadia en bezoeken ook een aanplant populier.
Vrijdag 20 juni - diverse locaties tussen Holsbeek en Diest
Hoe krijg je aanplantingen goed van de grond? Wat zijn factoren die de aanplant kunnen hinderen? Hoe ga je om met concurrentie van bramen, ruigtekruiden en opslag van andere bomen of struiken? Deze opleiding legt de focus op de verzorging van jonge aanplantingen in de vijf jaar na aanplant en opvolging in de daaropvolgende jaren, tot het moment van de eerste dunning.