Bosgroep Vlaams-Brabant vzw
0683.509.015 / RPR Leuven

Post
Provincieplein 1
3010 Leuven

Zetel
Diestsevest 54, bus 101
3000 Leuven

016 26 76 00

e-mail ons

   laatste nieuwsbrief

contacteer ons

Cookieverklaring
Privacyverklaring
Gebruiksvoorwaarden

Opleidingen & excursies

Wil je als boseigenaar zelf regelmatig de handen uit de mouwen steken in je bos?Heb je specifieke vragen over bosbeheer en alles wat daarbij komt kijken? 

Dan ben je hier aan het goede adres! Elk jaar biedt de Bosgroep Vlaams-Brabant een aantal opleidingen op maat van onze leden. 

Bekijk ons aanbod opleidingen & excursies voor 2024 hieronder en schrijf je alvast in!

 

 

Opleiding bosbeheer voor beginners

8 mei Meerdaalwoud of 5 juni Liedekerkebos  

Op één dag leer je de basiskennis die je nodig hebt om aan de slag te gaan met je bos. Naast de basisaspecten van het bosecosysteem en de groei van bomen, leer je over de verschillende beheermethodes in het bosbeheer. Zowel de economische, ecologische als sociale functie van het bos komen aan bod.   De opleiding bestaat uit een online voorbereiding en een dagexcursie. Voorkennis is niet verreist. De deelnameprijs bedraagt 15 euro. 

Schrijf je in voor de excursie in Meerdaalwoud op 8 mei

Schrijf je in voor de excursie in Liedekerkebos op 5 juni


Opleiding gebruik van bosmaaier en handgereedschap

Juni en juli regio Noord-Hageland & regio Pajottenland

Tijdens deze opleiding ga je aan de slag met de bosmaaier. Je leert veilig en ergonomisch te werken, en hoe een bosmaaier te onderhouden. Naast de bosmaaier worden ook handgereedschappen toegelicht. We bekijken tips en tricks om ruigtekruiden en bramen in een jonge aanplant te verwijderen. In de voormiddag krijg je theoretische toelichting en voer je zelf onderhoud uit, in de namiddag ga je zelf aan de slag in een jonge aanplant. 

Schrijf je in


Excursie verzorging van jonge aanplantingen

Juni Dijleland & september Brabantse Kouters

Hoe krijg je deze aanplantingen goed van de grond? Wat zijn factoren die de aanplant kunnen hinderen? Hoe ga je om met concurrentie met bramen, ruigtekruiden en opslag van andere bomen of struiken? Deze opleiding legt de focus op de verzorging van jonge aanplantingen in de vijf jaar na aanplant en opvolging in de daaropvolgende jaren, tot het moment van de eerste dunning.

Schrijf je in voor de excursie in Dijleland op 7 juni

Schrijf je in voor de excursie in Brabantse Kouters in september


Opleiding onderhoud kettingzaag

12 oktober Tremelo

De kettingzaag is een zeer praktisch en quasi onmisbaar werktuig in het bos. Voor een goed resultaat en een veilig gebruik, is het belangrijk om je kettingzaag goed te onderhouden. In deze hands-on workshop breng je als deelnemer je eigen kettingzaag mee. Naast een theoretische uitleg en demo over het onderhoud van de kettingzaag, ga je zelf aan de slag om je kettingzaag helemaal op orde te zetten.

Schrijf je in voor de opleiding in Tremelo op 12 oktober


Excursie populier in boscontext

Najaar regio Zoutleeuw

De populier is een opvallende aanwezige in onze Vlaamse bossen. Het is een snelgroeiende en dus interessante economische soort, én biedt heel wat ecologische troeven. Tijdens deze excursie, in de wijde regio rond Zoutleeuw, bekijken we de verschillende aspecten van populier in boscontext. Zowel de aanplant en snoei van populieren, als het aanbrengen van een gevarieerde structuur in een populierenbos komen aan bod. 


Opleiding toekomstbomen aanduiden

November Diest

Met het kiezen van potentiële toekomstbomen (opties) kan je best vroeg beginnen. Wat maakt een boom een potentiële toekomstboom, en hoe geef je deze optimale groeikansen?  We bespreken wanneer je best start met een eerste dunning en hoe je toekomstbomen kan verzorgen met het oog op kwaliteitshoutproductie.  We gaan actief aan de slag om een bos te sturen naar een gevarieerd, klimaatweerbaar en stabiel bos met bomen die op langere termijn hout van goede kwaliteit kunnen leveren.

Schrijf je in voor de opleiding in Diest in november