Bosgroep Vlaams-Brabant vzw
0683.509.015 / RPR Leuven

Post
Provincieplein 1
3010 Leuven

Zetel
Diestsevest 54, bus 101
3000 Leuven

016 26 76 00

e-mail ons

   laatste nieuwsbrief

contacteer ons

Cookieverklaring
Privacyverklaring
Gebruiksvoorwaarden

Industriële houtverkoop

Een van de kerntaken van een bosgroep is het bijstaan van boseigenaars bij het verkopen van hun bomen.

De bosgroep zorgt voor een professionele organisatie en begeleiding, en biedt bovendien de kans om percelen samen aan te bieden in grotere loten, die meer houthandelaars interesseren. De deelnemende verkopers betalen de bosgroep een vergoeding voor de organisatie.

Door de loten in één houtcatalogus te verzamelen, kunnen boseigenaars hun dunningshout of eindkapping inderdaad samen aanbieden op de houtmarkt. Bij grotere loten bespaart de koper (de bosexploitant) heel wat logistieke kosten terwijl hij kan rekenen op een degelijke voorbereiding door de bosgroep, die met haar expertise ook problemen vermijdt inzake exploitatieperiode, ontsluiting, enzovoort. De boseigenaar krijgt zo finaal een hogere prijs geboden voor zijn hout, een duidelijke win-winsituatie.

Of een perceel groot of klein is, speelt daarbij geen rol, iedereen wordt er beter van. Maar uiteraard wordt vooral het verkopen van kleine percelen meer lonend.

Voor onze eerste “industriële” houtverkoop schreven we al een stappenplan met een degelijk lastenboek, strikte algemene voorwaarden en duidelijke financiële waarborgen. Zo zijn we zeker dat uw boomkapping correct en snel afgehandeld wordt. Bij het uitnodigen van houtopkopers houden we om dezelfde reden ook rekening met vroegere ervaringen, en met de erkenning als bosexploitant.

Dat deze manier van werken tot mooie resultaten kan leiden, werd bewezen met een testverkoop die we deden van een lot Amerikaanse eik te Galmaarden. Door de bredere interesse voor dit lot konden we een mooie prijs halen. Een kleine 900 m³ eikenhout kreeg zo een nieuwe eigenaar. Dit na goedkeuren van de verkopende eigenaar die zo zijn inspanningen van de voorbije decennia beloond zag.

Procedure

We doen eerst een verkennend terreinbezoek om de kwaliteiten van het perceel goed in te schatten. Daarna worden de nodige vergunningen aangevraagd en de bomen opgemeten. Dan kunnen de loten worden samengesteld. Vervolgens worden alle loten gebundeld in een houtcatalogus, die verstuurd wordt naar de geselecteerde kopers. Zij sturen hun offertes in tegen een vastgelegde datum. Na het openen en evalueren van de offertes beslist elke verkoper of hij de interessantste offerte voor zijn lot aanvaardt.

Daarna volgt uiteraard de opvolging van de exploitatie, die ook van A tot Z door de bosgroep wordt opgevolgd.

Wilt u meedoen?

Als lid van de Bosgroep Vlaams-Brabant kunt u deelnemen aan onze volgende verkoop, ongeacht de grootte van uw perceel. Wilt u er meer over weten? Contacteer ons dan via e-mail op info@bosgroepvlaamsbrabant.be.

Voor de houtverkoop van mei 2023 is het helaas te laat, maar u kunt wel inschrijven voor de volgende verkoop.