• Tervuursesteenweg 460 1981 Zemst
 Contacteer ons

Nieuwsbrief

Bij een nieuwe start

Beste Bosliefhebbers,

Welkom bij de Bosgroep Vlaams-Brabant! Wij zijn er om u bij te staan in het beheer van uw bos.

Met de oprichting van onze bosgroep willen de vier oude Vlaams-Brabantse bosgroepen, Noord-Hageland, Dijle-Geteland, Groene Corridor en Zuid-West-Brabant, hun activiteiten samenbrengen en versterken.

Onze bosgroep verenigt zo alle eigenaars, beheerders en liefhebbers van het bos in de provincie Vlaams-Brabant. U kunt gratis lid worden via deze site.

Vandaag beheren onze 2.000 leden maar liefst 5.000 hectare Vlaams-Brabants bos.

Zij moeten vrij de prioriteit van hun bosbeheer kunnen kiezen, ook als die economisch is, en hun inspanningen in hun bos verdienen respect. De wetgever creĆ«erde daarom de bosgroepen als vereniging van boseigenaars om hen in hun beheer bij te staan. Dat is onze visie.

Maar niet iedereen deelt deze. Enkele jaren geleden verkregen de provincies van het Vlaams gewest niet alleen de verantwoordelijkheid voor de bosgroepen maar ook de budgetten om hen te financieren en hen natuurprojecten toe te vertrouwen. Voor sommigen was dat niet voldoende en moest de provincie zelfs de werking van onze eigenaarsverenigingen overnemen.

En zo schrapte de provincie Vlaams-Brabant koudweg alle subsidies van de bosgroepen met het ontslag tot gevolg van onze acht gemotiveerde en competente medewerkers. Subsidies voor bosprojecten gaf ze sindsdien enkel aan de regionale landschappen, die hierin wettelijk eigenlijk geen taak hebben en die trouwens hoofdzakelijk bestuurd worden door gemeenten en natuurverenigingen.

In latere onderhandelingen bleek het voor de gedeputeerde onbespreekbaar hierop terug te komen.

Nu een nieuw provinciebestuur aantreedt met een nieuwe gedeputeerde voor Leefmilieu,  Bart Nevens (N-VA), is er misschien wel de kans om dat beleid te herbekijken. We vragen dat men dan de rol erkent die de wet aan de bosgroep geeft, en daarnaar handelt.

In alle andere Vlaamse provincies zijn de bosgroepen trouwens erg succesvol, en dit steeds in een nauwe samenwerking met hun provinciale overheid.

Met die hoop wensen we u een gelukkig en gezond 2019, met veel tijd tussen de bomen. 

Uw bosgroepbestuur.

P.S. 

Noteer in uw agenda alvast de datum van onze algemene vergadering, op zaterdag 27 april 2019 om 14u30 in het kasteel van Perk (Steenokkerzeel).