Bosgroep Vlaams-Brabant vzw
0683.509.015 / RPR Leuven

Post
Provincieplein 1
3010 Leuven

Zetel
Diestsevest 54, bus 101
3000 Leuven

016 26 76 00

e-mail ons

   laatste nieuwsbrief

contacteer ons

Cookieverklaring
Privacyverklaring
Gebruiksvoorwaarden

Bosgroep en Provincie: samen voor meer en beter bos

Bossen om te verkennen, te spelen, bouwen en timmeren, beschermen en schuilen.  
Bossen om te werken, te verdienen, bossen die verkoelen en verwarmen. 

Wat u ook belangrijk vindt, wij helpen u met uw bosbeheer.
Met kennis van zaken en liefde voor het bos. 


De Bosgroep Vlaams-Brabant vzw en de Provincie Vlaams-Brabant werken sinds 1 januari 2021 opnieuw samen om boseigenaars professioneel te ondersteunen voor meer en beter bos.

Onze Bosgroep Vlaams-Brabant is er om u bij te staan in het beheer van uw bos.

Na enkele moeilijke jaren beginnen we een nieuw hoofdstuk, met een structurele samenwerking met de provincie.

De provincie erkent ons als unieke partner op het terrein voor het beheer van de Vlaams-Brabantse bossen en financiert ons daarvoor. Het zevenkoppig team van het provinciaal Steunpunt Bos werkt voortaan voor de bosgroep. Wij hebben zo weer de mensen en middelen om vanuit vijf lokale aanspreekpunten onze opdrachten te vervullen.

De Bosgroep Vlaams-Brabant gaat ook, opnieuw met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, projectmatig samenwerken met Vlaanderen om de Vlaamse doelstellingen over de instandhouding, de uitbreiding en de toegankelijkheid van de bossen te realiseren. Hiervoor komen er nog twee medewerkers bij team.

"Door deze samenwerking komen er nog meer acties op het terrein om bossen en hun beheerders in Vlaams-Brabant te ondersteunen. De dienstverlening wordt tot bij de bosbeheerder gebracht, of hij nu in Halle of in Halen woont. En de dienstverlening gebeurt op zijn maat, want alles begint en eindigt met zijn vrije bestemming van zijn bos", zo vindt ons bestuur.

"Op deze manier bouwen we samen aan de Vlaams-Brabantse bossen van morgen. We kiezen voor een toekomst met meer bos, met meer duurzaam beheerd bos, en met bos dat klaar is voor de toekomst”, besluit Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.


Wie zijn we

De Bosgroep Vlaams-Brabant werd in 2017 opgericht door de vier oude Vlaams-Brabantse bosgroepen: Noord-Hageland, Dijle-Geteland, Groene Corridor en Zuid-West-Brabant. Die wilden hun activiteiten samenbrengen en versterken.

De bosgroep verenigt zo alle eigenaars, beheerders en liefhebbers van het bos in de provincie Vlaams-Brabant. Vandaag beheren onze 2.000 leden er 5.000 hectare bos.

Leden kiezen vrij wat ze in hun bosbeheer willen realiseren, of dat nu een economisch, ecologisch of sociaal doel is. Omdat hun inspanningen respect en ondersteuning verdienen, bepaalde de wetgever dat bosgroepen als verenigingen van boseigenaars hen in hun beheer zouden bijstaan.